Život u potkrovlju može biti lep i interesantan sa puno svetla, vazduha i inspiracije. Za brzo i suvo uređenje potkrovlja, savršen izbor su gips ploče u kombinaciji sa mineralnom vunom koja služi za zvučnu i toplotnu izolaciju. S obzirom da gips ploče spadaju u zdrave građevinske materijale, njihova sposobnost upijanja viška vlažnog vazduha iz prostora stvara prijatnu klimu za stanovanje pogotovo u potkrovljima. Ako tome dodamo da su gips ploče nesagorive, onda prostor u potkrovlju može biti veoma kvalitetan stambeni i poslovni prostor .

Oblaganje potkrovlja gipsom nam garnatnuje življenje uz smanjenu potrošnju energije. Veoma je važno kod uređenja tavanskog prostora količina i vrsta upotrebljene vune. Poželjno je ugraditi što veću debiljinu vune (minimalno 20 cm) sa što boljim toplotnim svojstvima. Gips ploče i ostali popratni materijal su idealni za uređenje neiskorištenih prostora u našim potkrovljima.

Potkrovlje sa gips karton plocama
Potkrovlje sa gips karton plocama

Oblaganje potkrovlja  gips kartonskim pločama.

Postupak

– Oblaganje zidova podrazumeva da se postojeći okolni zidani zidovi oblože gips – kartonskim pločama na način da se ispred njih postavi metalna pocinkovana podkonstrukcija tzv ud i cd profili.

Između tih profila i zidanog zida se montira mineralna vuna koja služi kao toplotna i zvučna izolacija. Debljina zavisi o želji i finansijskoj mogućnosti klijenta. Na postavljene profile učvršćuju se zavrtnjima gips – kartonske ploče. Nakon toga sledi obrada glet masom koja se nanosi u par slojeva, uz prethodnu postavku mrežica i traka za spojeve i rubove. Kada se glet masa osuši, sledi brušenje šmirglom, te je površina spremna za dekorativne radove.

.

Uređenje potkrovlja gips kartonskim pločama
Uređenje potkrovlja gips kartonskim pločama